Is klein het nieuwe groot?

Ooit richtten we ons – letterlijk – tot de maan. De dingen waar we van droomden konden niet groot genoeg zijn; raketten, vliegtuigen voor honderden mensen en bruggen die grotere kloven konden overspannen dan onze verbeelding kon creëren. Maar dat lijkt over te zijn… Is het tijd om onze focus te verleggen?

Misschien is de oorzaak wel dat er niets meer te bouwen is dat ons perplex doet staan, zoals het universum en alles wat we dachten dat daar achter verscholen ging ooit deed (waarbij ik momenteel ongeneeslijke ziektes uit de vergelijking weglaat). Of misschien is groot wel niet meer onze droom.


Groot, vandaag de dag, lijkt meer een synoniem voor giga fusies die financieel succesvol zijn, maar waar niemand meer enige affiniteit mee heeft. Groot lijkt te staan voor globale federaties die een onbetwistbaar doel hebben, maar die zo vaak krachteloos lijken. Of is groot dat enorme potentieel dat verscholen zit achter een computerscherm, maar waarbij je vaak het gevoel hebt dat je niet weet waar je moet starten?

Het ruimteschip van onze tijd?

Misschien heeft dat steeds maar dromen van groot, groter, grootst ons wel heel klein doen voelen. En het gevoel hebben heel klein te zijn leidt zelden tot, nou ja… grootse dingen. Saillant is dat de uitdagingen die organisaties in deze tijd op zich af zien komen, misschien wel het ruimteschip van onze tijd zijn. De veranderingen die wij willen – of vaak zelfs; moeten – doorvoeren, lijken net zo ingewikkeld als kernwetenschap.

De meeste mensen en bedrijven hebben in enige of meerdere mate te kampen gehad met de economische crisis in de afgelopen jaren. Regelgeving is strenger geworden, of dat nu is uit economische overwegingen of wegens milieuaspecten. Bezuinigingen en kraptemodellen zijn bijna net zo normaal als een kop koffie in de ochtend, en elke euro die te besparen viel, is al uitgewrongen. Zo niet twee keer. Dus hoe gaan we om met het toenemend aantal complexe kwesties dat voor ons ligt terwijl de mogelijkheden die overblijven om nog iets te kunnen doen steeds kleiner lijken te worden?

De succesfactor

Moeten we dan afstappen van het denken in ‘groot’? Ik wil niet voorstellen terug te gaan naar de middeleeuwen, en ik wil ook niet beweren dat (schaal)vergroting nooit een goed idee is, maar wel om ook te kijken naar de voordelen van het verkleinen van dingen. ‘Groot’ was het credo, maar als dat niet langer effectief is, en stabiliteit en banen en ons algemeen welzijn op de tocht staan, dan zou ‘verandering’ wel eens het magische woord kunnen zijn.
Maar verandering kan ook groot zijn. Het IS groot. Verandering is zelden eenvoudig en bijna altijd veel werk. Tenminste, dat is vaak het gevoel. En bovendien kan het ideeën of zekerheden uitdagen die nou net voelen als de laatste dingen die nog enige zekerheid bieden na alle veranderingen die we al achter de kiezen hebben.

Zoals ik al eerder zei; waarom laten we groot niet los? Ook op het gebied van verandering. Kleine veranderingen voelen veiliger, voelen uitvoerbaar, liggen vaak dichter bij onszelf en hebben – statistisch gezien – een grotere kans van slagen. En, als je het vanuit organisatieperspectief bekijkt, maakt het vaak beter gebruik van latente, onbenutte talenten van medewerkers. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat kleine veranderingen samen leiden tot grote veranderingen, en dat grote veranderingen daarentegen veelal leiden tot onbevredigende resultaten, zo niet tot helemaal niets op de lange termijn.

 

Dus, stel jezelf de vraag: kun je wennen aan het idee van kleine veranderingen? Waarschijnlijk genereert het een heleboel gedachten die beginnen met “maar…”. Dat is prima. Je gedachtenpatroon veranderen is al verandering nummer één. En we hebben het over kleine veranderingen. Haast jezelf niet richting een grote oplossing. Denk er over na. Dat is stap één, en goed genoeg voor nu. We verliezen het totaalplaatje, je visie, de droom of het Ware Noorden niet uit het oog. We gaan op een andere manier kijken en denken. Maar we nemen kleine stappen om er te komen.

De volgende keer wil ik iets dieper in de materie van veranderen duiken. Tot die tijd, let op jezelf en maak kleine veranderingen. Mijn kleine verandering van vandaag was het besluit slechts tweemaal mijn email te controleren gedurende de dag. Het maakte mijn dag meer productief, wat eigenlijk betekent dat ik een stapje dichter bij mijn droomdoel ben gekomen door het maken van een kleine verandering.

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. anton schreef:

    Volgens mij gaat het niet om groot of klein maar om de richting van denken en handelen.
    Dat zou een heleboel oplossen!

    Like

Reageer/Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s