Waarom alleen lean tools inzetten u niet gaat helpen

Als we besloten hebben dat we gaan veranderen, dat we moeten veranderen; waar kiezen we dan voor? Grote kans dat de namen van methodieken als eerste over tafel vliegen. Methode X! Instrument Y! Een mix van beide! Kortom; tools en technieken bepalen veelal de richting van de verandering.

Hoewel de intentie natuurlijk welwillend is, brengt het kiezen voor een methodiek het risico op een vernauwde focus met zich mee. Er is geen tool die, op zichzelf staand, lang stand zal houden. Er is geen methodiek die zich nestelt in DNA als mensen niet gemotiveerd zijn om er mee aan de slag te gaan. Een tool als doel – dat gaat niet werken. Welke richting je ook in wilt slaan, die richting dient te worden bepaald door visie, door leiderschap.

“Welke richting je ook in wilt slaan, die richting dient te worden bepaald door visie, door leiderschap.”

Wie van u heeft ooit een situatie meegemaakt waarin mensen niet deden wat was afgesproken? En bleek dat uiteindelijk niet de doodsteek voor de gewenste verandering? Er werd volop gekeken naar stakeholders, de regering, de tijdsgeest, de zorgverzekeraar. Maar hoe vaak staken we die hand in eigen boezem? Verander de wereld, geef een ander de schuld is veelal de onbewuste strijdkreet. En niet omdat mensen niet willen. De ware reden is dat mensen de reden voor de verandering niet kennen. En omdat er geen rekening wordt gehouden met what’s in it for them.

Mensen willen snappen waarom iets moet veranderen, willen snappen wat er moet veranderen. Mensen willen weten en laten weten wat de verandering voor hen betekent. En iedereen moet voordeel hebben van de verandering. What’s in it for me kan een excessieve vorm aannemen als mensen te lang het gevoel hebben gehad dat zij ondergeschikt zijn aan het belang van anderen, maar kan een uitermate krachtige win-win situatie opleveren als duidelijk wordt hoe iedereen profiteert. En de verantwoordelijkheid voor die duidelijkheid ligt bij leiders.

Even terug naar de titel. Heeft u al een LEAN term gehoord? Een Six Sigma instrument? We hebben het over menselijk gedrag. En als we dat willen veranderen, als we vinden dat het veranderd moet worden, dan is de conclusie dat al die tools een mismatch zijn.
Als iemand bang is om een ander aan te spreken, heeft een value stream map geen zin. Als mensen geen tijd krijgen om verbeteringen door te voeren, dan maakt het niet uit of je meet hoe vaak iets gebeurt. Als mensen de werkdruk niet kunnen bolwerken, interesseert het hen niets hoeveel iets, dat zij er op dat moment naast moeten doen, hen op termijn in tijd kan schelen.

Dat LEAN je niet gaat helpen, is natuurlijk niet waar. Die titel is prikkelend bedoeld. Met als moraal: technieken moeten een sluitstuk zijn, niet het startpunt. Een cliché, maar in de praktijk o zo vaak die spreekwoordelijke steen.

“Technieken moeten een sluitstuk zijn, niet het startpunt.”

Vooruitgang wordt bereikt met mensen. Niet met tools. Voordat we mensen gaan leren hoe Kaizen hen kan helpen, hoe een waardestroomanalyse hen inzichten geeft, moeten we eerst kijken naar die menselijke kant. Niet naar binnen denderen met een koffer vol tools om wie of wat dan ook te ontwikkelen, maar eerst eens kijken naar behoeften. En dat is soms zo eenvoudig als gewoon luisteren. Wat is er aan de hand? Wat heb je nodig? Hoe kan ik helpen?

Dat vraagt om inspireren en coachen en om, soms, het ego aan de kant te zetten. Goede en eerlijke leiders zorgen vóór de verandering voor duidelijkheid, en duidelijkheid zorgt voor betrokkenheid, voor eigenaarschap. En die twee elementen vormen de onmisbare voedingsbodem voor succes en het speelveld van welk instrumentarium dan ook.

Op de hoogte blijven van nieuws, gratis workshops en trainingen? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief! Klik hier >>

in3

 

 

Reageer/Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s