Smart people? Smart leader!

slimme leider smart leader
Een goede band hebben met jouw medewerkers? Medewerkers die gevoel hebben voor de situatie en zelf kunnen bedenken welke oplossingen nodig zijn? Wie wil dat niet? Maar dat vraagt om hoog opgeleide mensen, denk je misschien. Of heel ervaren mensen. Volgens mij is het gewoon een kwestie van smart. Smart people, smart leaders.

Alles is – of moet! – tegenwoordig smart zijn. Smart phone, smart watch, smart homes. Grappig genoeg associëren we de term smart vooral met dingen. Gadgets of – als je een beetje visionair durft te zijn – apparaten die groter zijn dan handzame apparaten, zoals bijvoorbeeld robots. Maar smart people – daar hebben we het eigenlijk nooit over.

Smart people genoeg, zou je zeggen. Droeftoeters mogen beargumenteren dat er sinds Einstein weinig meer te profileren valt, maar dat is natuurlijk onzin. Met smart people bedoel ik; mensen met eigenschappen die we van al die (nieuwe) apparaatjes verwachten; in staat om te verbinden met anderen, flexibel en zelflerend en tot slot gevoelig.

Is er sinds Einstein weinig meer te profileren op het gebied van smart?

Maar hoe gaat dat in jouw organisatie? Ik ga er van uit dat jij jezelf hoog hebt zitten, dat je toch in ieder geval een paar fijne collega’s hebt en dat er – met een beetje mazzel – ook kundige leidinggevenden (als je geluk hebt; leiders) rondlopen. En leidt dat tot die gewenste flexibele, zelflerende, sensitieve en met elkaar verbonden toporganisatie?

Ik vermoed dat je toch een lijstje hebt met verbeterpunten…

Tony Robbins – geen kleine naam op het gebied van leiderschapsontwikkeling – gelooft dat voor het verbinden eerst een andere stap genomen moet worden; het begrijpen en waarderen van ieders behoeften binnen de organisatie. Volgens managementgoeroe Gobillot gebeurt dit veel te weinig omdat de meeste leiders de ‘echte’ organisatie negeren.

Pardon?

Volgens mijnheer Gobillot bestaat elke onderneming namelijk uit twee organisaties: de formele en de ‘echte’. De formele organisatie bestaat uit regels, structuur en processen. Die heb je nu eenmaal nodig. Maar aan de andere kant is er de echte organisatie: de gemeenschap, de sociale netwerken. Zeg maar het informele Facebook binnen de muren van jouw bedrijf.

Succesvolle – smart – leiders maken een verbinding tussen die twee organisaties. Maar in de praktijk negeren veel leiders juist die echte organisatie en laten ze de formele organisatie regeren. Gevolg? Barrières tussen leidinggevenden en medewerkers. Of geen verbinding tussen organisatie en klant. Niet smart. En niet wat we nodig hebben.

En daar zit dus de schaduwkant. In programmeertaal is smart eigenlijk niet meer dan de formule; if this, then that (IFTT). Maar… als we denken in termen van IFTT, denken we dan niet gewoon in protocollen, regels en afspraken? Hebben we ons dan niet wederom laten verleiden tot het vangen van de realiteit in een nieuwe formele organisatie? De realiteit is niet if this, then that, maar if, this, then that tenzij…

Daar op letten houdt de blik wijd en de geest open voor alternatieven. Het kijkt niet naar de regel, maar naar de behoefte. Dan gaat het écht om gevoel hebben voor de situatie, je verbinden met de vraag en de ruimte om flexibel te zijn. Smart zijn. Dat is wat Fred Lee van Disney zo mooi verwoord in zijn advies om de bevoegdheid om ‘ja’ te zeggen zo vergaand te decentraliseren.

Wil je werken met smart people? Wees dan een smart leader. En een goede leider zijn, is dus niet zo moeilijk. Het gaat niet om de overdaad aan nieuwe technieken (managementmodellen) of de snelheid waarmee die elkaar opvolgen. Waar het om gaat is dat je gevoel hebt voor medewerker en klant, dat je weet te verbinden en mensen het vertrouwen geeft om te doen wat nodig is. Smart is een synoniem voor technologie, maar in de kern een menselijke kwaliteit.

 

Op de hoogte blijven van nieuws, gratis workshops en trainingen? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief! Klik hier >>

in3

Reageer/Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s