De Gouden Driehoek van leiderschap

leiderschap
Voordat we aan veranderingsprocessen beginnen wordt vaak – opgelucht – gezegd; de basis is er! Wat men bedoelt is dat er structuur is. Een fundering. Of er wordt zelf trots gesproken van ‘blauwdruk’. Met andere woorden; geen aandacht besteden aan hoe het is – dat hebben we al prima geregeld! – maar vol gas en vol verandermoed de toekomst in.

Slechts weinig enthousiastelingen stellen zichzelf de vraag; “Hebben we een basis die ons helpt of die ons hindert?”

Die basis begint met richting. Zelfs organisaties die wars zijn van zielloze Missie/Visie documenten, hebben moeite met het duidelijk communiceren van de belangrijkste kompassen.

Het fysieke kompas dat Koers heet is vaak nog wel bekend. Maar duidelijk communiceren van overtuigingen blijft achterwege. En een helder Waarom of de duidelijke definitie van normen en waarden en een basis voor vertrouwen wordt al snel lastig. Terwijl deze van levensbelang zijn voor een gezonde organisatie (zie eveneens: “De richting van Waarom“).

De andere poot waarop de basis rust, is balans. Elke zichzelf respecterende onderneming kijkt op macroniveau natuurlijk naar de balans tussen klant, organisatie en werknemer. En goede organisaties hebben mooie structuren die op microniveau kijken naar de balans tussen kennis, kunde en motivatie voor individuele medewerkers.

Maar hoe zit dat op het niveau van werk, privé en sociaal leven?

Dit is het niveau waarop mensen privé en werk met elkaar in balans kunnen brengen. Hier liggen de kansen om flexibel te werken en betrokkenheid te verhogen. Hier liggen de risico’s op onterechte ziekmelding en de verkeerde afweging van persoonlijke belangen ten opzichte van die van de organisatie.

Dit laatste krachtenveld noemen wij niet voor niets de Gouden Driehoek van leiderschap. Dit is het niveau waar leiderschap en eigenaarschap elkaar ontmoeten. Dit is waar blijkt of de doelen van de organisatie daadwerkelijk in alle lagen doorleefd worden. En dit is waar bepaald wordt of we succesvol zijn of niet als organisatie.

Als uw collega écht zelf haar rooster kan bepalen en zodoende een goede werk-privé-balans kan bereiken; zou dat effect hebben op haar energie en inzet? Als het mogelijk is om op het laatste moment flexibel om te gaan met werktijden; zou dat effect hebben op het aantal ziekmeldingen?

Zoals we in “De balans tussen eigenaarschap en leiderschap” al lieten zien, is de balans van groot belang. Zolang er geen balans is, lekt er energie weg. En dat remt dit ontwikkeling van mens én organisatie! Sterker nog, het kan zelf achteruitgang in de hand werken.

Niet zelden werkt zo’n slechte structuur namelijk nog iets dieper in op een organisatie en bepaalt de structuur de cultuur. Ga maar eens na bij jezelf; in hoeverre is de manier hoe wij binnen mijn organisatie met elkaar omgaan een gevolg van hoe we het met elkaar organiseren?

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, betekent de basis op orde dus níet alleen dat processen op orde zijn. Basis op orde is ook de ménsen op orde. Op alle niveaus.

Meer weten over hoe je de Gouden Driehoek in jouw organisatie kunt toepassen? In onze training “Lean leiderschap” komen alle niveaus van leiderschap en eigenaarschap uitgebreid aan bod.

Voor meer informatie, neem gerust contact met ons op via 06 1232 9454.

Reageer/Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s