Ben jij een postduif?

Wie kent het niet? Beleidsdag of vergadering gehad; nieuwe opdrachten en plannen meegekregen. Heldere kaders en verwachtingen. Niets aan de hand. Tot je het moet uit leggen aan jouw mensen die niet aanwezig waren…

Zeker bij de minder populaire onderwerpen – hint: steekwoorden als ‘minder geld’ of ‘minder mensen’ – zit de weerstand al snel tot aan het plafond en kan het Grote Sleuren beginnen. Bloedirritant. En je eigen schuld.

De snelste weg naar resultaat is natuurlijk ouderwets sturen op hiërarchie. Gewoon postduifje spelen en de boodschap overbrengen. Medewerkers moeten niet zeuren, maar poetsen. Het moet nu eenmaal gebeuren.

Met een beetje geluk werkt een wij-tegen-zij-verbond of de belofte aan betere tijden in het begin. Maar het is – en dat zal echt geen verrassing zijn (hopen wij) – slechts korte termijn winst.

De vraag is; wat maakt dat jij vindt dat je het alleen moet beslissen?

Laat direct duidelijk zijn; ook wij geen voorstanders zijn van eindeloos polderen. Het is geen discussie over of iets wel of niet moet gebeuren. De vraag is waarom en hoe iets wél kan gebeuren.

Wil je snelheid en in je eentje besluiten wat de beste manier is? Lekker gemakkelijk bypass management doorvoeren? Besef dan wel dat je loon naar werken krijgt!

Want: de verantwoordelijkheid is dan ook voor jou alleen. De rotzooi en de schade die kunnen ontstaan? Ook. Exclusief voor jou. En naar wie wijst iedereen als het resultaat niet is wat werd verwacht? Yup. Je raadt het al.

Nogmaals; wat moet, dat moet. Maar is het jouw rol om alles gewoon aan te horen en te droppen als een – roekoe! – postduif?

Denk hier eens over na; kun jij die boodschap ook jouw eigen kleur geven? Niet direct ‘nee’ gaan schudden, want het kan veel vaker dan je denkt.

Het hoeft geen betoog meer dat je er goed aan doet om iedereen er bij te betrekken. We noemen dat tenslotte niet voor niets betrokkenheid. Samen doen, dus. Krijg je al jeuk bij het idee? Vraag je dan eens het volgende af.

Als er al veel projecten lopen op mijn afdeling, staat mijn team dan te juichen als er meer bij komt?

Als jouw team nog niet volledig taakvolwassen is, voelen zij zich dan heel zelfverzekerd bij het idee dat ze een taak krijgen waarvan zij denken het niet aan te kunnen?

Als jouw medewerkers het gevoel hebben dat zij de negatieve gevolgen gaan voelen, zijn ze dan extreem gemotiveerd om de schouders er onder te zetten?

Een voorbeeld.

Stel dat jouw organisatie een nieuw digitaal dossiersysteem heeft aangeschaft. Geen discussie natuurlijk of je het wel of niet gaat gebruiken. De vraag is: stuur jij iedereen blind naar de aangeboden training? Of luister je naar wat jouw mensen er echt van vinden? Zit het probleem in gebrek aan kennis van de software of juist in de angst om snel digitaal te moeten werken?

Als jij jouw eigen kleur aan deze klus durft te geven, bereik je én het resultaat en kost het minder energie. Je zou er ook voor kunnen kiezen om mensen de training drie keer te laten doen. Of in het begin altijd samen diensten te laten draaien met collega’s die heel behendig zijn met dat nieuwe systeem.

Om wel te bereiken wat jij wilt, zul je van de gebaande paden moeten afwijken.

Positief gedrag is alleen indirect te beïnvloeden, zoals we al zagen in het artikel “Waarom gedrag niet het echte probleem is bij veranderen”. En manipuleren helpt je niet, want de meeste mensen pikken razendsnel op of jij een marionet, doorgeefluik of postduif bent.

Lastig? Dat hoeft niet als je het juiste perspectief hebt.

Eén ding is zeker; jouw winst is groot als je er voor durft te kiezen geen postduif meer te zijn. Niet alleen deel je samen met jouw team de verantwoordelijkheid en de resultaten, maar het draagvlak voor onvermijdbare impopulaire maatregelen zal veel groter zijn als je vooraf met elkaar alle mogelijke opties hebt besproken of uitgeprobeerd.

 

Reageer/Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s