Het leven is te kort om te klootviolen!

‘Het leven is te kort om te klootviolen’: over het belang van persoonlijk leiderschap

Interview door New Happy

Jij hebt ambitie en drive. Je hebt het ‘voor elkaar’. Diploma gehaald, een goede baan. Privé is de boel op de rit. Je maakt aan de lopende band beslissingen die je rationeel kunt onderbouwen. De situatie waarin jij nu zit, klopt. Dit is wat geluk is. Toch?

De praktijk is weleens anders, vertellen Emma Brugman en Marc Kappers, leiderschapstrainers bij Deelpunt. Emma: ‘Soms heb je het gevoel dat er iets schuurt. Wil je eigenlijk iets veranderen, privé of zakelijk, of mis je aansluiting met anderen. Met collega’s, met je partner, in je familie.’

Marc: ‘En ondertussen houd je jezelf voor dat de situatie waarin jij nu zit, de beste is. Terwijl je eigenlijk door kabbelt zonder duidelijk kompas. En je twijfelt of je wel de juiste keuzes maakt. Of erger nog: je raakt in een depressie, burn-out of bore-out.’

Een gouden advies

Ik vroeg Marc en Emma om meer te vertellen over persoonlijk leiderschap. Waarom? Omdat ik zelf graag advies hierover had willen krijgen toen ik startte met mijn carrière. Je wordt al snel aangespoord om ‘een baan’ te zoeken of ‘een studie’ af te maken. Maar je krijgt weinig advies aangereikt over hoe je je leven nou op een manier inricht die bij jou past. Laat staan dat je het advies krijgt om te investeren in je persoonlijk leiderschap. Met als resultaat dat veel mensen naar een plek ‘waaien’ waar ze niet gelukkig zijn.

‘Is daarom persoonlijk leiderschap zo belangrijk?’

‘Ja. Omdat het je zoveel oplevert. Omdat het leven te kort is om te klootviolen,’ aldus Emma. ‘Je hebt altijd een keuze. Niet in wat er op je af komt, maar wel in hoe je daarmee omgaat. Marc en ik hebben zelf ook een mindere periode doorgemaakt. Maar ik had het voor geen goud willen missen.’

Marc: ‘Ik ook niet. Het heeft me gebracht tot waar ik nu sta. Dat willen we anderen ook meegeven: (weer) grip hebben op je eigen leven. En hoe eerder je actie onderneemt, hoe sneller je op de juiste koers bent.’

‘Wat is persoonlijk leiderschap?’

‘Een plan maken voor je leven en durven leven naar dat plan’, stelt Marc. ‘Zorgen dat de balans tussen zakelijk en privé klopt. Voor jou alleen én in samenwerking met anderen. Je voelt je gelukkig als die vier dingen – jijzelf, de anderen, je privésituatie en zakelijke omgeving – met elkaar in evenwicht zijn. En dat hangt dan weer samen met de balans tussen IQ, EQ en AQ: intelligentie, emotie en adaptability, of aanpassingsvermogen.’

Emma: ‘De meest voorkomende vergissing is dat persoonlijk leiderschap alleen zinvol zou zijn voor mensen in een leidinggevende positie. Dat is onzin! Het gaat erom dat je de leiding neemt over je eigen leven. Of dat nu in je werk is, of privé. De vraag is eigenlijk: heb je het lef om jouw leven te leven zoals jij dat wilt? En hoe pak je dat dan aan?’

‘Hoe zit dat precies met IQ-EQ-AQ?’

Marc: ‘Als dat evenwicht klopt, voel je je het gelukkigst. Stel: je hebt je studie afgerond en je hebt een goede baan. Dan is je IQ waarschijnlijk top ontwikkeld, maar vraag jij je af hoe waardevol en effectief jouw relaties met anderen zijn. Als je EQ juist hoog is en jij je bewust bent van de impact van jouw gedrag op jouw omgeving, twijfel je misschien over je vaardigheden en kennis, of kun je je minder goed aanpassen.’

Emma: ‘Mensen met een lager AQ (adaptability) vinden veranderen lastig en schieten soms in de weerstand, krijgen stress, of kruipen in de slachtofferrol. Terwijl je juist waarde wil toevoegen, mooie momenten in het leven wil creëren. Dan is het goed om je bewust te zijn van de invloed die jíj hebt op die verandering.’

‘Hoe begin je ermee, met persoonlijk leiderschap?’

Emma: ‘Daar heb je kracht en moed voor nodig. Marc en ik geloven erin dat je drie stappen moet doorlopen.’ Marc: ‘Centraal staat een glashelder plan dat jij maakt voor je leven. Alle invloedrijke trainers van deze tijd – Anthony Robbins, Stephen Covey, Remco Claassen, om er maar een paar te noemen – zijn het daarover eens. Een plan is essentieel.’

‘Om dat plan te laten slagen zijn nog 2 dingen van belang: allereerst is het goed om te weten wat jou in de weg zit en wat je wilt. Dat vergt moed: ga maar eens in alle eerlijkheid naar jezelf kijken. Dat lukt je niet in een uurtje. Daar moet je echt de tijd voor nemen. Daarom duurt onze training ook twee hele dagen.’

Marc: ‘En ten slotte moet je actie ondernemen. Want alleen consistente en duidelijke actie leidt tot resultaten. En dat ook blijven doen: doelen bijstellen en weer nieuwe doelen met jezelf afspreken. Dat vergt lef want de realiteit is dat het vaak een kwestie is van vallen en opstaan en blijven doorgaan.’

Wil je aan de slag met jouw persoonlijk leiderschap?

Emma en Marc starten op 5 oktober hun volgende programma ‘Persoonlijk leiderschap’. Dit is wat een aantal eerdere deelnemers over het programma te zeggen hadden:

Rinco: “Woorden kunnen niet beschrijven hoe waardevol deze training is. Cijfers wel. 10 uit 10!”

Roos: “Carnaval. Festival in een achtbaankarretje. Feest!”

Janneke: “En wat hebben we veel inzichten gekregen in deze twee dagen. Voorafgaand hadden we al verwachtingen, maar dan nog zijn we overdonderd. In deze twee dagen worden er zoveel prikkels gegeven, waardoor je inzicht krijgt in wie je bent en waarom je dingen doet zoals je ze doet. Veel praktische opdrachten ondersteund door minimum aan theorie. Deze prikkelende training hadden we zeker niet willen missen en raden we iedereen aan die persoonlijke doelen wil behalen.”

Lindsey: “De trainers van Deelpunt nemen je mee naar een wereld waar je zelf niet snel zult komen. Een intensieve, warme en inspirerende training waarbij er ruimte is voor iedereen om te werken aan jezelf, het maakt ook niet uit hoe. Ieder op zijn of haar eigen manier.” leiderschap training persoonlijke ontwikkeling

Meer weten over de 2 daagse training Persoonlijk Leiderschap via New Happy?
Klik op deze link!

Reageer/Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s