Training zeggenschap voor verpleegkundigen

In de training 'Zeggenschap in de Zorg' draait alles om het versterken van jouw positie in het besluitvormingsproces en het empoweren van jou als verpleegkundige. Ervaar jij dat jouw waardevolle beroepsexpertise en jarenlange praktijkervaring niet de gewenste inspraak krijgen bij besluitvorming? En dat factoren zoals overmatige werkdruk, beperkte tijd en ruimte, en hiërarchische barrières de uitoefening van jouw zeggenschap kunnen hinderen? In 'Zeggenschap in de Zorg' leren we je alles wat je nodig hebt om zeggenschap te vergroten en betekenisvolle veranderingen op de kwaliteit van de zorgverlening teweeg te brengen.

Over de training →
Wat levert de training op?
  • Jij maakt concreet waar je zeggenschap over wilt hebben. Woorden zoals zeggenschap en eigenaarschap zijn waardevol, maar veelomvattend. Wij leren jou hoe je die grote thema’s ‘klein’, duidelijk en concreet maakt
  • Jij krijgt inzicht over wat in de weg zit om zeggenschap te hebben. Hiërarchie, te weinig tijd en onrust belemmeren jou om die zeggenschap uit te oefenen. Wij leren jou hoe je obstakels die jij tegenkomt kunt omzeilen, beïnvloeden of wegwerken
  • Jij stapt met een actieplan de deur uit. Weten wat je bedoelt en wat je wilt betekent nog niet dat je het ook kunt uitvoeren en zult bereiken. Wij helpen jou om zeggenschap en invloed praktisch, haalbaar en actiegericht te maken
  • Jij brengt de dialoog op gang. Zeggenschap versterken doe je natuurlijk niet alleen, maar samen. Door deze training te volgen ontstaat er verbinding tussen jou en je mede-verpleegkundigen en alle betrokkenen binnen jouw organisatie
Voor wie is de training?
  1. Voor verpleegkundigen die willen dat hun beroepsinhoudelijke expertise en vaak jarenlange praktijkervaring worden gehoord en meegenomen in besluitvorming
  2. Voor verpleegkundigen die in actie willen komen om professionele zeggenschap praktisch en concreet te maken
  3. Voor verpleegkundigen die hulp kunnen gebruiken bij het aanpakken van belemmeringen die in de weg zitten bij het versterken van professionele zeggenschap
  4. Voor organisaties die het versterken van de professionele identiteit en zeggenschap in het scholingsprogramma willen opnemen
Wat leer je tijdens de training?

In de training ‘Zeggenschap in de zorg’ voor verpleegkundigen laten we jou de valkuilen in communicatie en samenwerken ervaren en herkennen.

We geven je praktische inzichten die je direct kunt gebruiken in jouw rol als verpleegkundige. Je versterkt jouw individuele zeggenschapsvaardigheden en daarmee vergroot je jouw invloed op je eigen beroepsuitoefening en werkomgeving.

Door het volgen van deze training maak je zeggenschap concreet en direct uitvoerbaar in je dagelijkse werk.

Binnen het Actieplan Zeggenschap wordt Deelpunt Academie in de roadmap mede geadviseerd als partner om jouw team of organisatie te ondersteunen bij trainingen over professioneel leiderschap en intervisie om samen te leren in de praktijk.

Extra waarde van de training

Het is onze missie om zoveel mogelijk waarde toe te voegen aan iedereen met wie wij in contact komen.

Alle deelnemers aan onze trainingen krijgen daarom  een Abonnement voor het Leven; de mogelijkheid om na een training of workshop vragen te stellen, het geleerde nogmaals te toetsen, hulp te vragen wanneer dat nodig is of te sparren over mogelijkheden. Dat geldt voor situaties in werk en privé. Zonder dat er ooit kosten in rekening worden gebracht.

Hoe lang duurt de training?

De training ‘Zeggenschap in de zorg’ voor verpleegkundigen duurt 2 dagen (9:00 – 16:30) met een tussenperiode van 1 of 2 weken. Je volgt de training incompany (maximaal 16 collega’s per groep).

Waarom volg je deze training bij Deelpunt?

Wij hebben een gezamenlijke ervaring van 45 jaar werken in ziekenhuizen en verpleeghuizen in verschillende functies en rollen.

Zodoende begrijpen wij waar jij het als medewerker in de zorg over hebt, kennen de dynamiek, snappen de organisaties en spreken jouw taal. Onze trainingen zijn daardoor praktijkgericht en to the point.

Onze trainingen en workshops zijn interactief waarbij alle zintuigen worden ingezet om de leerervaring zo effectief mogelijk te maken. Geen zorgen over suffe processimulaties of rollenspellen – daar doen we niet aan. Onze kernwaarden zijn Veiligheid, Effectiviteit en Plezier. Een veilige omgeving tijdens de training is gegarandeerd.

En er mag gelachen worden. Plezier hebben maakt een enorm verschil. Leren hoeft tenslotte geen pijn te doen!

Binnen het Landelijk Actieplan Zeggenschap op de website van Zeggenschap In De Zorg wordt Deelpunt Academie in de roadmap mede geadviseerd als partner om jouw team of organisatie te ondersteunen bij trainingen over professioneel leiderschap en intervisie om samen te leren in de praktijk.

Wat brengt de training?
  • Samenwerking en communicatie optimaliseren
  • Zeggenschap versterken
  • Veerkracht vergroten
  • Invloed uitoefenen
  • Casuïstiek uit eigen praktijk behandelen
  • Concreet actieplan opstellen

Plus:

  • Uniek trainingsconcept
  • Trainers met 45 jaar zorg ervaring
  • Levenslang gratis toegang tot onze 'hulplijn'
Ervaringen

Ik heb, samen met mijn verpleegkundige collega's, een training zeggenschap in de zorg gevolgd bij Marc & Emma. Het was een erg inspirerende bijeenkomst waarbij we in gingen op thema's zoals alert blijven bij veranderingen in de zorg (prikkelende vragen stellen), verpleegkundig leiderschap bij weerstand en hoe als team om te gaan met functiedifferentiatie (mbo/hbo). Wat ik vooral bijzonder vond, was dat er – ook al volgden we de training met een groep verpleegkundigen – er genoeg aandacht was voor jou als persoon en wat jij belangrijk vind om werkplezier te hebben. Kortom, Deelpunt is echt een aanrader!

Renske
Coördinator zorgonderzoek

Ik heb deelgenomen aan de training ‘Zeggenschap in de Zorg’ voor verpleegkundigen. Deze training was erg leuk, interessant, afwisselend en leerzaam. Marc en Emma geven tijdens de trainingen een heel veilig gevoel waardoor je je ook kwetsbaar mag en kan opstellen. Iedereen voelde zich daardoor gerespecteerd. Het heeft mij veel inzichten gegeven over mijzelf, maar zeker ook bij mijn collega's - iets waar ik zeker mee voort kan. Ik vond het zeer leerzaam en waardevol. Onwijs bedankt Marc en Emma!!!!

Petra
Verzorgende IG
Veelgestelde vragen
Kan ik in de training ‘Zeggenschap in de zorg’ zelf bepalen waar ik invloed op wil hebben?

Natuurlijk. Het gaat over jouw werk en jouw invloed. Jullie leveren zelf de input voor de onderwerpen die we samen tijdens de training gaan behandelen. Het is jullie zeggenschap dus uiteraard bepalen jullie waar je zeggenschap over wilt!

Kan de training ‘Zeggenschap in de zorg’ ook op 2 aaneengesloten dagen worden gevolgd?

Bij voorkeur niet. Wij adviseren een tussenliggende periode 1 tot 2 weken om het geleerde te laten bezinken en te herkennen in de praktijk. Maar wij zijn niet de baas over jullie agenda en rooster, dus alles is bespreekbaar!

Wat houdt het Abonnement voor het Leven precies in?

Iedereen die bij ons een training of workshop heeft gevold heeft na die training recht op het 'Abonnement voor het Leven'. Je kunt ons altijd bellen voor vragen, hulp of een beetje coaching. Kost niks en niemand komt het te weten. En deze ‘aanbieding’ verloopt nooit!

Welke werkvormen gebruiken jullie in de training ?

Wij houden er zelf ook niet van om in een kring te zitten met een witte map voor onze neus. Een hele dag zitten en luisteren is niet effectief. Daarom bestaan onze trainingsdagen altijd uit een afwisselende mix van interactieve gaming, verhelderende discussies, uit het leven gegrepen anekdotes gebaseerd op gedegen theorie.

Hoe borgen jullie de veiligheid in de training?

Veiligheid staat ons met stip op 1; een veilige omgeving tijdens de training is gegarandeerd. Vanaf het begin van de training maken we hierover duidelijke afspraken met elkaar. Wat in de training wordt besproken, blijft daar en wordt niet besproken met mensen die niet deelnemen aan de training (tenzij daar nadrukkelijk toestemming over is).

Doen jullie aan rollenspellen?

Nee. Daar kunnen we heel kort over zijn. Dat vinden wij per definitie niet veilig. Je kunt dus opgelucht ademhalen. Rollenspellen zijn geen onderdeel van onze trainingen in de zorg.

Mag er ook gelachen worden tijdens de training?

Absoluut! Er is ruimte om serieuze onderwerpen te bespreken, maar zeker ook om af en toe flink te bulderen. We zijn wars van terminale serieusheid. Plezier hebben maakt een enorm verschil op de effectiviteit van een training.

Wordt de training altijd gegeven door 2 trainers?

Ja. Het is prettig als je niet 8 uur lang naar dezelfde stem hoeft te luisteren. En op basis van ruime ervaring weten wij dat de waarde van een training toeneemt als deze gegeven wordt door twee trainers (man en vrouw). Er is daardoor meer aandacht voor iedereen in de groep. En de afwisseling tussen ‘mannelijke energie’ en ‘vrouwelijke energie’ wordt vaak als een dikke plus ervaren.

Kan ik referenties opvragen bij een organisatie in de zorg die een training, workshop of teambuilding bij jullie heeft gevolgd?

Jazeker. Wij geloven er in dat collega’s die deze training al hebben gevolgd de meerwaarde en de toepasbaarheid in de praktijk beter aan je kunnen uitleggen dan wie dan ook. Op verzoek brengen we je graag met hen in contact.

Hebben de trainers werkervaring in zorg en ziekenhuizen?

Wij hebben een gezamenlijke werkervaring van 45 jaar werken in ziekenhuizen en verpleeghuizen. In verschillende verpleegkundige- en managementfuncties. Wij begrijpen waar jij het als medewerker in de zorg over hebt, kennen de dynamiek, snappen de organisaties en spreken jouw taal. Onze trainingen zijn daardoor praktijkgericht en to the point.

Is het opvragen van een offerte gratis?

Ja. Bij ons gaat er geen meter lopen als je een offerte opvraagt. Wij denken graag met je mee en zien het als een uitdaging om een mooi voorstel te doen. Zou een beetje gek zijn als we daar een rekening voor sturen. Wij geloven dat we voor elke vraag een goede oplossing vinden. En zo niet – even goede vrienden.

Wat houdt het in dat de training interactief is?

Alle zintuigen worden ingezet om de leerervaring zo effectief mogelijk te maken. Daarom kietelen wij meer dan alleen de hersenen. Daarom is alles in onze teamtrainingen erop gericht je positief te prikkelen en uit te dagen. Dat doen we door verschillende werkvormen te gebruiken.

Worden jullie trainingen aangeraden door belangenorganisaties in de zorg?

Binnen het Actieplan Zeggenschap wordt Deelpunt Academie in de roadmap mede geadviseerd als partner om jouw team of organisatie te ondersteunen bij trainingen over professioneel leiderschap en intervisie om samen te leren in de praktijk.