Keuzemodule Teamsystemen en Samenwerking

In de keuzemodule ‘Teamsystemen en samenwerking’ leren we je hoe patronen en systemen in teams ontstaan en effect hebben op samenwerking en communicatie. Je krijgt inzicht in hoe je de effectiviteit voor alle partijen kunt bereiken en te allen tijde kunt streven naar balans, harmonie en win-win situaties (zelfs bij situaties waarin er sprake is van verlies).

Over de training →Keuzemodule Teamsystemen en Samenwerking
Deelpunt modules

De keuzemodules bieden meerdere voordelen:

  • Flexibiliteit in het rooster; door de korte duur van de modules en training in dagdelen zijn deze eenvoudig in te plannen
  • Inhoud altijd op maat; je neemt alleen af wat je nodig hebt en waar medewerkers behoefte aan hebben
  • Borging in de praktijk; door persoonlijke coaching en het ‘abonnement voor het leven’ is er na de trainingen altijd een hulplijn waardoor de opbrengst van de modules behouden blijft

Wat leer je tijdens deze keuzemodule?

In de keuzemodule ‘Teamsystemen en samenwerking’ leren we je hoe patronen en systemen in teams ontstaan en effect hebben op samenwerking en communicatie.

Je krijgt inzicht in hoe je de effectiviteit voor alle partijen kunt bereiken en te allen tijde kunt streven naar balans, harmonie en win-win situaties (zelfs bij situaties waarin er sprake is van verlies).

Wat levert deze keuzemodule je op?
  • Je wordt een effectieve verbinder. Verlies voor de één kan nooit leiden tot winst voor iedereen. Wij leren jou om niet meer te denken in eenzijdige belangen, maar in effectiviteit voor alle partijen
  • Je begrijpt hoe teamsystemen werken. Resultaten kunnen niet worden bereikt als je geen inzicht hebt in onbewuste patronen van communicatie en samenwerking en doet aan symptoombestrijding. Wij leren je hoe je valkuilen zoals het doen van aannames, kijken door de verkeerde bril, ‘apengedrag’ en vermijdt.
  • Je krijgt handvatten hoe je voor een veilige basis voor samenwerking zorgt. Vooruitgang en ontwikkeling kunnen niet worden bereikt in situaties waarin mensen zich onveilig voelen. Wij leren jou hoe je een situatie creëert waarin gesprekspartners veilig, vol (zelf)vertrouwen en open met elkaar kunnen communiceren.

Extra waarde van deze keuzemodule!

Iedere deelnemer heeft na de keuzemodule ‘Teamsystemen en samenwerking’ recht op het Abonnement voor het Leven. Je kunt ons altijd bellen voor vragen, hulp of een beetje coaching (zonder dat daar een rekening tegenover staat). En deze ‘aanbieding’ verloopt nooit!

Hoe lang duurt deze keuzemodule?

De keuzemodule ‘Teamsystemen en samenwerking’ duurt 1 dag (9:00 – 16:00).

Klanten die meerdere keuzemodules inkopen gebruiken de keuzemodule ‘Teamsystemen en samenwerking’ vaak als kick off van een ontwikkeltraject op maat.

Waarom volg je deze module bij deelpunt?

Samen hebben wij 45 jaar werkervaring in ziekenhuizen en verpleeghuizen. In verschillende functies en rollen.

Wij begrijpen waar jij het als medewerker in de zorg over hebt, kennen de dynamiek, snappen de organisaties en spreken jouw taal. Onze trainingen zijn daardoor praktijkgericht en to the point.

Onze kernwaarden zijn Veiligheid, Effectiviteit en Plezier. Een veilige omgeving tijdens trainingen is gegarandeerd.

Onze trainingen zijn interactief waarbij alle zintuigen worden ingezet om de leerervaring zo effectief mogelijk te maken. Geen zorgen over suffe processimulaties of rollenspellen – daar doen we niet aan.

En er mag gelachen worden. Plezier hebben maakt een enorm verschil. Leren hoeft tenslotte geen pijn te doen!

Ervaringen
No items found.
Veelgestelde vragen
Waarom duurt de module ‘Teamsystemen en samenwerking’ een hele dag?

Om diepgaand inzicht te geven in teamsystemen, patronen ensamenwerking bevat deze dag een doorlopende interactieve serious gaming opdracht. Deze is niet op te knippen in dagdelenomdat dit ten koste gaat van de effectiviteit en het leerproces. Daarom is ditonze enige module die één hele dag duurt in plaats van één of meerdere dagdelen.

Hebben de trainers werkervaring in zorg en ziekenhuizen?

Wij hebben een gezamenlijke werkervaring van 45 jaar werken in ziekenhuizen en verpleeghuizen. In verschillende verpleegkundige- en managementfuncties. Wij begrijpen waar jij het als medewerker in de zorg over hebt, kennen de dynamiek, snappen de organisaties en spreken jouw taal. Onze trainingen zijn daardoor praktijkgericht en to the point.

Doen jullie aan rollenspellen?

Nee. Daar kunnen we heel kort over zijn. Dat vinden wij per definitie niet veilig. Je kunt dus opgelucht ademhalen. Rollenspellen zijn geen onderdeel van onze trainingen in de zorg.

Is het opvragen van een offerte gratis?

Ja. Bij ons gaat er geen meter lopen als je een offerte opvraagt. Wij denken graag met je mee en zien het als een uitdaging om een mooi voorstel te doen. Zou een beetje gek zijn als we daar een rekening voor sturen. Wij geloven dat we voor elke vraag een goede oplossing vinden. En zo niet – even goede vrienden.

Wat houdt het in dat de training interactief is?

Alle zintuigen worden ingezet om de leerervaring zo effectief mogelijk te maken. Daarom kietelen wij meer dan alleen de hersenen. Daarom is alles in onze teamtrainingen erop gericht je positief te prikkelen en uit te dagen. Dat doen we door verschillende werkvormen te gebruiken.

Wordt de training altijd gegeven door 2 trainers?

Ja. Het is prettig als je niet 8 uur lang naar dezelfde stem hoeft te luisteren. En op basis van ruime ervaring weten wij dat de waarde van een training toeneemt als deze gegeven wordt door twee trainers (man en vrouw). Er is daardoor meer aandacht voor iedereen in de groep. En de afwisseling tussen ‘mannelijke energie’ en ‘vrouwelijke energie’ wordt vaak als een dikke plus ervaren.