3 Concrete Acties om Psychologische Veiligheid te Versterken

Stel je voor dat je elke dag naar je werk gaat en je constant zorgen maakt over wat je wel en niet kunt zeggen. Dat klinkt als een nachtmerrie, toch? Dat is precies wat er gebeurt in een werkomgeving zonder psychologische veiligheid. Mensen zijn bang om hun mond open te doen omdat ze vrezen voor kritiek of zelfs represailles. Dit kan leiden tot allerlei problemen, zoals gebrek aan innovatie, slechte communicatie, en een heleboel stress.

lees verder →

Innovatie is een hot item. Of is het een buzz word? Hoe dank ook; iedereen heeft het er over. Maar innovatie wordt niet aan de voordeur afgeleverd omdat je dat woord hebt opgenomen in je kernwaarden of strategie. Innovatie ontstaat. En daarvoor heb je een goede bodem nodig.

De gevolgen van gebrek aan psychologische veiligheid

Eén van de grootste gevolgen bij een gebrek aan psychologische veiligheid is dat er weinig innovatie is. Mensen houden hun ideeën voor zich omdat ze bang zijn dat ze uitgelachen worden of dat hun idee wordt afgebrand. Of dat – als hun idee toch niet zo ‘goud’ blijkt te zijn – zij er op worden aangekeken of afgerekend.

Maar… dat betekent dat je als organisatie veel kansen mist om te vernieuwen en te groeien.

Daarnaast leidt een gebrek aan psychologische veiligheid tot slechte communicatie. Als mensen zich niet veilig voelen om eerlijk te zijn, ontstaan er misverstanden en blijft belangrijke informatie onbesproken. Dit kan weer leiden tot inefficiëntie en fouten, wat natuurlijk niet bepaald helpt om de doelen van de organisatie te bereiken.

Dikke kans ook dat je krijgt wat je kreeg omdat mensen blijven doen wat ze deden. En dan sta je dus al weer met 2-0 achter met welke implementatie dan ook.

En dan is er nog het effect op de mensen zelf. Werken in een omgeving waar je je constant op je tenen moet lopen, is enorm stressvol. Het kan leiden tot een lage moraal, burn-out en uiteindelijk een hoog personeelsverloop. Mensen die zich niet gewaardeerd of gehoord voelen, gaan op zoek naar een betere werkomgeving, wat weer leidt tot extra kosten en moeite om nieuwe mensen aan te nemen en in te werken en alle andere ‘bijwerkingen’ van onnatuurlijk verloop.

De weg naar verandering

Gelukkig is het mogelijk om de zaken te veranderen. Het begint met het erkennen dat er een probleem is en de bereidheid om het aan te pakken. Als leider speel je hierin een cruciale rol. Zij moeten de eerste stap zetten om een cultuur te creëren waar openheid en eerlijkheid de norm zijn.

Een van de eerste dingen die je als leider kunt doen, is het opbouwen van vertrouwen. Dit vraagt dat jij consistent en voorspelbaar moeten zijn in jouw acties en communicatie. Als mensen weten wat ze van hun leidinggevenden kunnen verwachten – en dat dit niet wisselt per seizoen, zeg maar – voelen ze zich veiliger om hun zorgen en ideeën te delen.

Roep je vaak dat je veel shit te managen hebt? Misschien is het dan een idee om eens te kijken of je vooraf al veiligheid kunt zaaien zodat je achteraf geen onkruid hoeft te wieden.

Als leidinggevende mag je ook laten zien dat het oké is om fouten te maken. Het kan zelfs de effectiviteit van leiderschap vergroten. Door zelf open te zijn over jouw eigen fouten en te laten zien dat je hiervan leert, geef je anderen de ruimte om hetzelfde te doen. Dit creëert een cultuur waarin mensen zich niet schamen voor hun fouten, maar ze zien als een kans om te leren en te groeien.

Drie concrete acties om psychologische veiligheid te bevorderen

Dus; overtuigd? Check dan eens onderstaande tips en zie of je die snel in de praktijk kunt brengen. Geeft een boost aan de psychologische veiligheid!

1. Luister Echt naar Je Team: Neem de tijd om echt te luisteren naar wat je medewerkers te zeggen hebben. Dit betekent niet alleen horen wat ze zeggen, maar ook begrijpen wat ze bedoelen. Toon interesse en begrip voor hun zorgen en ideeën.

2. Maak van Fouten Leermomenten: Moedig een cultuur aan waarin fouten worden gezien als kansen om te leren. Bespreek wat er misging en hoe het beter kan, zonder iemand de schuld te geven.

3. Stel Actief Vragen: Nodig je team uit om hun mening te geven door regelmatig vragen te stellen. Dit kan tijdens vergaderingen, maar ook in informele setting. Zorg ervoor dat iedereen zich gehoord voelt en dat hun input serieus wordt genomen.

Conclusie

Het veranderen van een werkomgeving waar psychologische veiligheid ontbreekt, vraagt tijd en inspanning, maar het is absoluut de moeite waard. Door te luisteren, fouten als leermomenten te zien en open gesprekken aan te moedigen, kunnen leiders een positieve werkcultuur creëren.

Dit leidt niet alleen tot gelukkiger en meer betrokken medewerkers, maar ook tot betere resultaten voor de organisatie. Een psychologisch veilige werkplek is niet alleen een fijne plek om te werken, maar ook een plek waar iedereen het beste uit zichzelf kan halen.

Wil jij de psychologische veiligheid op de werkvloer versterken?

Misschien is één van de onderstaande trainingen of workshops iets voor jou, jouw team of jouw organisatie.

Wij wensen je een veilige dag!

Meer lezen? Check dan ook onze andere artikelen over psychologische veiligheid:

Meer nieuws
Gerelateerde trainingen