Laatst hoorden wij Elton John op de radio zijn klassieker “Sorry seems to be the hardest word” pingelen. Waren wij niet met hem eens. Het moeilijkste woord in de Nederlandse taal is voor veel mensen namelijk het woord “nee”.
Voor veel mensen voelt ‘nee’ zwaarder dan ‘ja’ en daarom vinden zij het moeilijker om 'nee' te zeggen. Maar feitelijk zijn 'ja' en 'nee' twee kanten van dezelfde medaille. Het zijn gelijke mogelijkheden. Het geeft een andere uitkomst, maar heeft geen andere lading.
Veel mensen willen geen nee te zeggen omdat ze bang zijn dat ze iets missen. Andere mensen mogen geen nee zeggen omdat hen is geleerd dat je altijd dienstbaar en beschikbaar moet zijn. En weer andere mensen durven geen nee te zeggen omdat ze denken dat ze dan afgerekend worden. Of dat ze hun eigen weerstand creëren.
Onzin. Nee is namelijk een prima antwoord.
Als je echt zeggenschap wilt hebben over jouw werk of invloed op jouw eigen leven dan is nee zeggen soms zelfs essentieel.
Altijd maar alles willen doen, hebben, zien, kopen, meemaken is doodvermoeiend. Altijd en alles is niet alleen praktisch onmogelijk; het put je uiteindelijk uit. Als je steeds meer wilt of moet hebben, heb je dus eigenlijk nooit iets echt.
Altijd maar ja zeggen omdat je bang bent dat je door jouw baas wordt afgerekend op jouw eerlijkheid, bij een mooi project wordt afgewezen of voor die zo gewenste promotie wordt gepasseerd is net zo slopend. Dat betekent namelijk dat je constant bezig bent met wat iemand anders denkt, vindt, wil, et cetera. En ook dat put uit - het gaat ten koste van jezelf.
Als jij jezelf constant plooit naar de wensen of eisen van de ander, heb je nooit zeggenschap omdat jouw eigen wensen ondergeschikt zullen zijn.
Daarom is nee een prima antwoord. Nee betekent namelijk niet hetzelfde als nooit. Nee is niet absoluut. Nee is geen oordeel. Nee gaat niet over de ander. Nee is; nu. Nee is; in dit geval. Nee gaat over jou.
Als iets niet goed voelt, echt niet in jouw agenda past, tegen jouw principes ingaat of als je het gevoel hebt dat je wordt gebruikt… zeg dan gewoon 'nee'. Natuurlijk zijn er altijd situaties waarin je geen ‘nee’ kunt zeggen. Maar wees eerlijk; hoeveel zijn dat er nu eigenlijk echt?
Als iemand jou een vraag stelt dan weet hij of zij dat het antwoord ‘ja’ of ‘nee’ kan zijn. En hij of zij moet daarmee dealen. Als de ander alleen maar ‘ja’ wil horen, dan is dat zijn of haar probleem. Niet dat van jou. En het is dus ook niet jouw verantwoordelijkheid om dat op te lossen door ja te zeggen.
Een bepaald antwoord willen horen is geen zeggenschap; dat is eenzijdig. Zeggenschap betekent dat beide partijen invloed mogen en kunnen uitoefenen; dus beide antwoorden zijn mogelijk.
Zeg dus vaker ‘nee’ als dat beter voelt.
En als je dat in het begin moeilijk vindt, dan heb je een troefkaart. Dan zeg je: “Ja, ik zeg nu nee”.