Negatieve werksfeer is ongewenst gedrag dat niet is gecorrigeerd

Het is een zin die er nog wel eens inhakt tijdens trainingen. “Zo heb ik er nog niet naar gekeken,” hoor ik dan. Maar het is meer dan logisch; het is niet de sfeer op de werkplek die zichzelf verziekt. Dat is altijd gedrag. Van mensen.

lees verder →

Als je slechte prestaties of ongewenst gedrag ongemoeid laat, geef je daarmee feitelijk een ‘stempel van goedkeuring’. En dat kan een cultuur van onverantwoordelijkheid en verminderde collegialiteit in de hand werken.

Werk en teamspirit komen in een neerwaartse spiraal als er geen consequenties zijn voor slecht gedrag. De energie zakt weg, productiviteit daalt en frustratie komt om de hoek kijken. En sneller dan je denkt vertrekken de goede medewerkers van jouw afdeling…

En terwijl iedereen weet dat samenwerken beter gaat als problemen worden aangepakt… wordt er nog regelmatig gekozen voor ineffectieve en vermijdende actie zoals kop in het zand of het ‘probleem’ doorschuiven naar een andere afdeling.

De oplossing is; corrigeren. Aanspreken en afspreken. En ja; alle begin is moeilijk, maar zorg dat je begint en duidelijk maakt dat je geen goedkeuring geeft aan ongewenst gedrag en over wat je niet tolereert.

Zo krijg je een betere werksfeer. En je houdt de positivo’s aan boord, ook als de oplossing wat langer duurt.

Meer nieuws
Gerelateerde trainingen