Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, is een cultuur van vertrouwen opbouwen. Vertrouwen vormt de basis van psychologische veiligheid. Als je teamleden weten dat ze op jou kunnen rekenen, voelen ze zich vrijer om hun ideeën en zorgen te delen. Dit vertrouwen bouw je op door consistent en voorspelbaar te zijn in je acties en communicatie.
Jouw invloed op psychologische veiligheid
Het is ook belangrijk om te laten zien dat je openstaat voor een goed gesprek en dat het oké is om fouten te maken. Niemand is perfect, ook jij niet. Verpleegkundig leiderschap – van jezelf en anderen – versterk je mede door over open durven te zijn over je eigen fouten, te laten zien dat je ervan leert en anderen aan te moedigen om hetzelfde te doen.
Dit helpt om een cultuur te creëren waarin fouten worden gezien als leermomenten en niet als iets om bang voor te zijn.
En we voelen ‘m aankomen. Die ene vraag. Hoe doe ik dat? Hoe versterk ik psychologische veiligheid (en daarmee mijn verpleegkundig leiderschap)? Geen nood; we zetten de drie belangrijkste voor je op een rijtje:
Drie concrete acties om psychologische veiligheid te bevorderen
1. Geef het Goede Voorbeeld: Jij bent het rolmodel voor je team. Wees eerlijk over je eigen fouten, vraag om feedback en toon waardering voor verschillende meningen. Wanneer je zelf open en transparant bent, geef je anderen de ruimte om dat ook te zijn. Dit is een krachtige manier om een cultuur van eerlijkheid en openheid te bevorderen.
2. Bouw Vertrouwen Door Duidelijkheid: Zorg ervoor dat je betrouwbaar bent in wat je zegt en doet. Kom je beloften na en wees duidelijk over wat je wel en niet kunt waarmaken. Wanneer je teamleden weten dat ze op je kunnen rekenen, zullen ze eerder geneigd zijn om hun zorgen en ideeën te delen. Deze duidelijkheid en voorspelbaarheid helpen je om een sterke basis van vertrouwen en verpleegkundig leiderschap op te bouwen.
3. Creëer Ruimte voor Eerlijke Gesprekken: Maak actief ruimte voor je team om hun gedachten en gevoelens te delen. Dit kan in formele vergaderingen, maar ook tijdens informele momenten zoals een koffiepauze. Het is belangrijk dat je een omgeving creëert waarin iedereen zich welkom voelt om zijn of haar stem te laten horen. Door aandachtig te luisteren en interesse te tonen, laat je zien dat je hun inbreng waardeert.
Conclusie
Jij speelt als verpleegkundig leider een cruciale rol in het bevorderen van psychologische veiligheid op de werkvloer. Door het goede voorbeeld te geven, betrouwbaar te zijn en open communicatie te stimuleren, kun je een omgeving creëren waarin iedereen zich veilig voelt om zichzelf te zijn.
Dit leidt niet alleen tot een prettigere werkomgeving, maar ook tot betere prestaties en resultaten voor de organisatie.
Psychologische veiligheid zorgt ervoor dat je teamleden vrijuit kunnen spreken, risico's durven nemen en samen werken aan de beste oplossingen. Dit maakt niet alleen jouw werkplek aangenamer, maar versterkt ook de hele organisatie.
Wil jij jouw verpleegkundig leiderschap versterken?
Misschien is één van de onderstaande trainingen of workshops iets voor jou, jouw team of jouw organisatie.
Wij wensen je een veilige dag!
Meer lezen? Check dan ook eens deze artikelen:
- Wat is Psychologische Veiligheid, Waarom is het Belangrijk, en Hoe Kun Je Het Verbeteren?
- 3 Concrete Acties om Psychologische Veiligheid te Versterken
Picture by Freepik